Introducing a Student & Teacher | Class 3 | Lesson 1, 2 & 3

Introducing a student, Class 3, Unit 1 Lessons 4-6, Class 3 Introducing a Teacher, This is Mahbub Alam. He is 30 years old. He is an English teacher.
Follow Our Official Facebook Page For New Updates


Join our Telegram Channel!

Introducing a student

a Student

1. Important thing:

I'd = I would = আমি হয়।
He's = He is = সে হয়।
She's = She is =  সে হয়।
Who's = Who is= কে হয়
isn't = is not = হয় না।
aren't = are not = হয় না।
can't = can not = পারি না
I'm = I am = আমি হই।

2. Read the sentences. Write T for True or F for False.

The girl's name is Rima.   F
She is 9 years old.     F
She is a student.       T
She is in Class 2.      F
She is at Mirpur Primary School.     F

3. Important Word Meaning:

I = আমি
He = সে/ তিনি (পুং)
She = সে/ তিনি (স্ত্রী)
am = হই
Eight = আট
Name = নাম
Riya = রিয়া
Student = ছাত্র
Word = শব্দ
Her = তার (স্ত্রী)
Is = হয়
Girl = বালিকা
Years = বছর
Primary = প্রাথমিক
School = বিদ্যালয়
not = না
No = না
Sentence = বাক্য
Arrange = মিল করা
Write =  লেখা
old = বয়স

4. Arrange and rewrite the following words so that they make sense : (নিম্নলিখিত শব্দগুলি সাজাও এবং পুনরায় লিখ যাতে তারা অর্থবোধক হয়)

tentdus
i'm, old, 8, years.
i'm, islam, riya.
rima, isn't, name, the, girl's.
riya, name, her, is.

Ans.  
1. Student.
2. I'm 8 years old.
3. I'm Riya Islam.
4. The girl's name isn't Rima.
5. Her name is Riya.

5. Rewrite the sentence (s) using punctuations and capital letters where necessary: (যেখানে প্রয়োজন সেখানে বিরাম চিহ্ন এবং বড় অক্ষর ব্যবহার করে বাক্য (গুলি) পুনরায় লিখ)

a) i'm riya islam
b) i'm at rajbari primary school
c) the girl's name is riya
d) her name is riya
e) i'm 8 years old

Ans. 
a) I'm Riya Islam.
b) I'm at Rajbari Primary School.
c) The girl's name is Riya.
d) Her name is Riya.
e) I'm 8 years old.

6. Fill in the blanks. (শুন্যস্তান পূরণ কর)

a) I'm 8 years ...........
b) I'm ..........student.
c) ..........! I'm Riya Islam.
d) I'm ..........class 3.
e) Her .......... is Riya.

Ans.  
a) old
b) a  
c) Hello   
d) in  
e) name

7. Answer the following quesitons. (প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও)

a) How old is Riya Islam?
b) Who is Riya?
c) Which class does Riya read in?
d) Where does Riya read in?

Ans.
a) Riya Islam is 8 years old.
b) Riya is a student.
c) Riya reads in class 3.
d) Riya reads in Rajbari Primary School. 

8.Translate into English:

হ্যালো! আমি রিয়া ইসলাম। আমার বয়স আট বছর। আমি একজন ছাত্রী।আমি রাজবাড়ি প্রাইমারি স্কুলে তৃতীয় শ্রেণিতে পড়ি। 
Ans: Hello! I'm Riya Islam. I'm 8 years old. I'm a student. I'm in Class 3 at Rajbari Primary School.

 Introducing a Teacher

1. Arrange and rewrite the following words so that they make sense :

a) terhace
b) does, what, he, do?
c) an, english, teacher, is he. 
d) does, he, where, work?
e) 30, years, he's, old. 

Ans. 
a) Teacher.
b) What does he do?
c) He is an English teacher.
d) Where does he work?
e) He's 30 years old. 

2. Rearrange the given sentences to make a meaningful story :

He's an English teacher. He's 30 years old. This is Mahbub Alam. He works in a primary school in Narail. 

Ans. 
This is Mahbub Alam. He's 30 years old. He's an English teacher. He works in a pimary school in Narail.   

3. Rewrite the sentence(s) using punctuations and capital letters where necessary :

mahbub alam is an english teacher he works in a primary school in narail

Ans. 
Mahbub Alam is an English teacher. He works in a primary school in Narial. 

4. Make sentence with the following words. 

This, English, How, Where, What

Ans.
This : This is my book.
English : I read an English book.
How : How old is Riya?
Where : Where does Sumon work?
What : What is your name? 

5. Write True or false? If false, give the correct answer : 

a) This is Nurul Alam. 
b) Mahbub Alam is 25 years old.
c) Mahbub Alam is an English teacher. 
d) Mahbub Alam is in a primary school. 
e) The primary school is in Dhaka. 
Ans. 
a) False. Correct Ans : This is Mahbub Alam.  
b) False. Correct Ans : Mahbub Alam is 30 years old.
c) True. 
d) True. 
e) False. Correct Ans : The primary school is in Narail. 

6. Translate into English. 

এই মাহবুব আলম। তার বয়স 30 বছর। তিনি একজন ইংরেজি শিক্ষক। সে নড়াইলের একটি প্রাথমিক বিদ্যালয়ে চাকরি করে।

Ans. : 
This is Mahbub Alam. He is 30 years old. He is an English teacher. He works in a primary school in Narail.  

7. Match the words column A with their meaning in column B

Column A 
(a) Teach
(b) English
c) Teacher
d) School
(e) Primary
(v) name of a food.

Column B
i) A place where we play.
ii) a person who teaches.
iii) A place where students are taught.
(iv) to give lessons to someone.
(vi) first stage of learning
(vii) name of a language.


Introducing a Student & Teacher, Introducing a Student & Teacher, Introducing a Student & Teacher, Introducing a Student & Teacher, Introducing a Student & Teacher, Introducing a Student & Teacher,

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.