ইবতেদায়ী ৩য় শ্রেণির বার্ষিক পরীক্ষার ইংরেজি সাজেশন উত্তরপত্রসহ - জামেয়া আহমদিয়া সুন্নিয়া কামিল মাদ্রাসা।

ইবতেদায়ী ৩য় শ্রেণির বার্ষিক পরীক্ষার ইংরেজি সাজেশন উত্তরপত্রসহ - জামেয়া আহমদিয়া সুন্নিয়া কামিল মাদ্রাসা।, Class 3 Annual English Suggestion.
Follow Our Official Facebook Page For New Updates


Join our Telegram Channel!

 ইবতেদায়ী ৩য় শ্রেণির ইংরেজি সাজেশন

ইবতেদায়ী ৩য় শ্রেণির ইংরেজি সাজেশন


জামেয়া আহমদিয়া সুন্নিয়া কামিল মাদরাসা বার্ষিক পরীক্ষার সাজেশন-২০২২ ইং
ইবতেদায়ী তৃতীয় শ্রেণি
বিষয়: ইংরেজি ১ম ও ২য়
সময় : ২ ঘন্টা,  পূর্ণমান : ১০০ 

১. সঠিক উত্তর লিখ: (৫টি) ব্যাকরণ থেকে)  ৫×১=৫

(৪০ পৃষ্ঠার ১নং সম্পূর্ণ)
(৪৫ পৃষ্ঠার ১নং সম্পূর্ণ) 
(৫৬ পৃষ্ঠার ১নং সম্পূর্ণ)

২. খালিঘর পূরণ কর : (৫টি) ৫×১=৫

৩৩ পৃ: ১ এর a, b, e, i, j 
৫৭ পৃ: এর a, b, c, e নাম্বার।
৪০ পৃ: ২ নং সম্পূর্ণ ।

৩। Answer the following question. (5 out of 7) ৫×৩=১৫ 

1. Which animal is big ?
Ans: The cow is big.
2. Which animal wants to be big ?
Ans: The frog wants to be big.
3. Why does the frog grow bigger ? 
Ans: The frog grows bigger because of eating grass.
4. Why does the cow say strange ?
Ans: The cow says, “Stranges,” seeing the frog eating grass and then flying away.
5. How old is Radif?
Ans: Radif is 8 years old.
6. What is his friends name?
Ans: His friend’s name is Anik.
7. How many crows live in the nest?
Ans: Four crows live in the nest.
8. Where is the nest?
Ans: The nest is above a corn field.
9. How many people do the crows see?
Ans: The crow see the two people.
10. What is the best title for this story?
Ans: A mother's love for her childs. ৩য় শ্রেণির ইংরেজি সাজেশন

৪। Making sentences, using the following words ( নিচের শব্দ গুলোর দ্বারা বাক্য তৈরী কর) ৭টি হতে ৫টি  ৫x২=১০

Allah = Allah is one.
Look = Look at me.
Say = I say no.
The fish = The fish is big.
The ant = The ant is on the table.
The girl = The girl is behind the tree.
The jeep = The jeep is near the hut.
In front of = The bag is in front of the door.
behind = The girl is behind the tree.
between = The rat is between the cats.

৫। Translate into English ( 5 out of 7)  ৫x২=১০

ক) আল্লাহ এক।
Allah is one.
খ) তুমি ডাক্তার হবে।
Ans: You will be a doctor.
গ) আমরা সুখি হব।
You will be happy.
ঘ) তোমরা ধনী হবে।
You will be rich.
ঙ) তখন বৃষ্টি হচ্ছিল। 
It was raining then.
চ) তোমরা পড়বে।
You will read.
ছ) তোমার নাম কী?
What is your name?
জ) তুমি কোন শ্রেনিতে পড়?
Which class do you read?
ঝ) তুমি কি লিখছ?
What are you writing?
ঞ) এটি আমার মাদরাসা।
This is my Madrasah.

৬। Translate into Bengali (5 out of) ৫x২=১০

a) Allah is one.
আল্লাহ এক।
b) We drink water.
আমরা পানি পান করি।
c) Who are you?
আপনি কে?
d) This is my mother land.
এটা আমার মাতৃভূমি।
e) The Quran is a holy book. 
কুরআন একটি পবিত্র গ্রন্থ।
f) Allah is our creator
আল্লাহ আমাদের স্রষ্টা
g) You are rich.
আপনি ধনী।
h) What class do you read?
তুমি কোন শ্রেনিতে পড়?
i) He goes to madrasha. 
সে মাদ্রাসায় যায়।
j) Sajeda is my friend
সাজেদা আমার বন্ধু, ৩য় শ্রেণির ইংরেজি সাজেশন

৭। Write dialogue.  10

81 পৃ: ৯ নাম্বার ( ইংরেজী ব্যাকরণ)

Question: Write a dialogue between you and your friend about your aim in life.

Ans:
Myself: Hello, Hasan! How are you?
Hasan: I'm fine. And you?
Myself: I'm also fine. Could you tell me about your aim in life, please?
Hasan: Of course. I want to be a teacher. Would you tell me your aim in life, please?
Myself: Why not. I want to be a doctor.
Hasan: That's great. See you later. Allah Hafez.
Myself: Allah Hafez.

৮। Word meaning:   ১০*১=১০

Quick = তাড়াতাড়ি
Slow = ধীরে
Clean = পরিষ্কার
Active = সক্রিয়
Lazy = অলস 
Tailor = দর্জি
Pilot = বৈমানিক
Teacher = শিক্ষক
Doctor = ডাক্তার
Farmer = কৃষক
Listen = শোনা
Say = বলা
Pigeon = কবুতর
Hen = মুরগি
Home work = বাড়ির কাজ
৩য় শ্রেণির ইংরেজি সাজেশন

৯। উত্তর দাও। (৩টি থেকে ২টি)    ৫x২=১০

ক) Verb কাকে বলে? উহা কত কত প্রকার ও কি কি?
Ans: Verb এর পরিচয়: যে word দ্বারা কোনো কাজ করা, যাওয়া, খাওয়া, হওয়া ইত্যাদি বোঝায়, তাকে Verb বলে।
প্রধানত দুই প্রকার:
১) Finite verb
২) Non-finite verb

খ) Number কাকে বলে ? উহা কত প্রকার ও কি কি?
Ans: Number এর পরিচয়: কোনো ব্যক্তি, বস্তু বা পদার্থের সংখ্যা নির্দেশক শব্দকে Number বলে।
Number দুই প্রকার:
১) Singular Number
২) Plural Number

গ) Tense কাকে বলে?
Ans: Tense এর পরিচয়: কোনো কাজ সম্পাদনের সময়কে Tense বা কাল বলে।

ঘ) Tense প্রধানত কত প্রকার ও কি কি?
Ans: Tense প্রধানত তিন প্রকার:
১) Present Tense
২) Past Tense
৩) Future Tense

ঙ) Present tense কাকে বলে ? উদাহরণ দাও?
Ans: Present tense এর পরিচয়: কোনো কাজ বর্তমান সময়ে হয় এরূপ বোঝালে তাকে Present tense বলে। যেমন: He goes to Madrasah.
৩য় শ্রেণির ইংরেজি সাজেশন

১০। Write short and simple paragraph. ১০

1. My parents.
2. My Village. 

My Parents (আমার বাবা-মা)



Ans:

I have niy parents. They are alive. Their names are Mr Sirajul Isiam and Mrs Jahanara Parvin. My father is a madrasah teacher. He has an MA degree. He is an English teacher. My mother is a housewife. She works at home. My parents are very care to me. They are really awesome. I love them a lot.



My Village.(আমার গ্রাম)


Ans:

The name of my village is Rasulpur. It is a big and famous (বিখ্যাত) village. It is about two miles long (লম্বা) and one mile wide (প্রশস্ত). About four thousand people live here. 
They live in peace (শান্তি). They help each other. Most of the villagers are farmer. The communication (যোগাযোগ) system (ব্যবস্থা) is very well (ভালো). My village is an ideal (আদর্শ) village. I am proud (গর্বিত) of it.


সাজেশান্সটির উত্তরপত্রসহ পিডিএফ ডাউনলোড করতে চাইলে নিচের Download PDF বাটনে ক্লিক করুন।

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.