Cloze Test without Clues For JSC / SSC with (PDF) Answer

Cloze Test without Clues For JSC / SSC with (PDF) Answer, Cloze Test without Clues, Exam. Question No. 6, 30+ Cloze Test without Clues
Follow Our Official Facebook Page For New Updates


Join our Telegram Channel!

Cloze Test without Clues For JSC / SSC with (PDF) Answer

Cloze Test without Clues For JSC / SSC

Cloze Test without Clues
Exam. Question No. 6 

Cloze Test without Clues

1. Fill in the gaps with appropriate words. 

An honest man is true to (a) ............words. He does not deviate from the (b) ............of honesty. He knows that  (c) ............consist in honesty. So he does not (d) ............victim to any greed. He has no ambition for (e) ............things.
Ans.  (a) his; (b) path; (c) virtue; (d) fall; (e) earthly.

2. Fill in the gaps with appropriate words.

Education (a) ............ the backbone of a nation. No nation can (b) ............ without it. It is the (c) ............ that removes the darkness of mind. It (d) ............ the power that (e) ............ the nation to the path of prosperity.
Ans.  (a) is; (b) prosper; (c) spell; (d) possesses; (e) leads.

3. Fill in the gaps with appropriate words.

Our country abounds with (a) ............resources. Gas is one of (b) ............ The development of our country (c) ............ largely on it. It is our (d) ............ to utilize this resource (e) ............
Ans. (a) many; (b) them; (c) depends; (d) duty; (e) properly.

4. Fill in the gaps with appropriate words.

A book is our best friend. By (a) ............ books we can know the previous history (b) ............ the world. It is also   (c) ............ the living history of the world. It gives us innocent joy (d) ............ cannot be expected from our friends. Books are always ready to be by our (e) .............
Ans. (a) reading; (b) of; (c) called; (d) which; (e) side.

5. Fill in the gaps with appropriate words.

Naturally everybody wants to succeed in (a) ............. Some one becomes successful by dint of (b) ............ and perseverance. Success can surely bring (c) ............. But failure makes a person feel (d) ............ sad In fact, industry is the (e) ............ to success.
Ans. (a) life; (b) hard work; (c) happiness; (d) extremely; (e) key.

Cloze Test without Clues

6. Fill in the gaps with appropriate words.

Trees (a) ............ very useful to man. They (b) ............ the rich top soil from getting washed away by rain water and floods. (c) ............ provide us with food and (d) ............. We get (e) ............ from trees.
Ans. (a) are; (b) protect; (c) Trees; (d) shelter; (e) oxygen.

7. Fill in the gaps with appropriate words.

Truthfulness is a noble virtue. It is (a) ............ to be the noblest of all virtues. It denotes the man's (b) ............ of speaking the truth. This virtue (c) ............ a man nothing but it earns him a lot. For example it crowns a man with (d) ............ dignity. Besides, everybody believes him and shows him (e) ............ respect.
Ans. (a) considered; (b) habit; (c) pays; (d) honour; (e) due.

8. Fill in the gaps with appropriate words.

Bangladesh is one of the most over (a) ............ counties of the world. Her 9b) ............ area is smaller than most      (c) ............ countries but she has a large (d) ............. She lost more than three (e) ............ people in the war of 1971.
Ans. (a) populated; (b) land; (c) other; (d) population; (e) million.

9. Fill in the gaps with appropriate words.

 Freedom does not (a) ............ upon a nation, rather it has to be (b) ............ by (c) ............ struggle. Again, political independence and economic Independence must (d) ............ together to (e) ............ total independence possible.
 Ans. (a) descend; (b) earned/achieved; (c) hard; (d) come; (e) make.

10. Fill in the gaps with appropriate words.

 Once upon a time there (a) ............ a poor caretaker. He was very honest, sincere, (b) ............ and (c) ............. His duty was to (d) ............ after a large mango (e) .............
 Ans. (a) lived/was; (b) hard-working; (c) truthful; (d) look; (e) orchard.

11. Fill in the gaps with appropriate words.

 To be an independent country four components are mandatory. They are the land, population,          (a) ............ and a geographical (b) ............. Among these four components, (c) ............ is the most important. Without (d) ............ it, no nation can (e) ............ the sweet fruit of independence.
 Ans. (a) sovereignty; (b) position/location; (c) sovereignty; (d) gaining; (e) enjoy.

12. Fill in the gaps with appropriate words.

 Sadek was poor but he is intelligent and at the same (a) ............ studious. So poverty could not stand   (b) ............ his way of success. He would always (c) ............ attentively. He never neglected his study. By studying much he succeeded in life in spite of (d) ............. Like Sadek it is the duty of all students to study with great sincerity and thus they can be (e) .............
 Ans. (a) time; (b) in; (c) study; (d) poverty; (e) successful.

13. Fill in the gaps with appropriate words.

 A fisherman is a person who earns his (a) ............ by catching and selling (b) ............. Generally a fisherman 
(c) ............ by the rivers, big canals, marshy lands and seas. He works (d) ............ all day and all night. He is always (e) ............ in various activities.
 Ans. (a) livelihood; (b) fish; (c) lives; (d) hard; (e) busy.

14. Fill in the gaps with appropriate words.

 Paper is a very useful (a) ............. We cannot do (b) ............ it. In the past paper was not in use in our      (c) ............. At first the people of China (d) ............ paper. The people of that (e) ............ used palm leaves instead of paper.
 Ans. (a) thing; (b) without; (c) country; (d) invented; (e) time/country.

Cloze Test without Clues

15. Fill in the gaps with appropriate words.

 Nowadays we are not content with (a) ............ we have or earn. We want to become rich (b) ............. But we must not (c) ............ that it is not easy for an honest man to be wealthy in a short time. Taking bribes or accumulating money in an illegal (d) ............, a man may become rich. But doesn't it (e) ............ submitting to dishonesty?
 Ans. (a) what; (b) overnight; (c) forget; (d) way; (e) mean.

16. Fill in the gaps with appropriate words.

 Every nation of the world (a) ............ its own traditional games and sports. They are as (b) ............ for life as food and drink. A man eats and drinks to (c) ............ his hunger and to quench his (d) ............. But he takes part in games and sports to build up his body and to (e) ............ up his mind.
 Ans. (a) has; (b) necessary; (c) satisfy; (d) thirst; (e) build.

17. Fill in the gaps with appropriate words.

 Corruption is one of the main (a) ............ of the developing countries like Bangladesh. It draws (b) ............ wheel of the economy. For this (c) ............ blame one another. In order to (d) ............ out of the paws of the   (e) ............ of corruption, self-criticism, self-restraint, self-purification and above all patriotism is necessary.
 Ans. (a) problems; (b) the; (c) we; (d) get; (e) evils.

18. Fill in the gaps with appropriate words.

 (a) ............ are our best friends. They are a great (b) ............ of food and vitamins, shelter and oxygen. They make the land (c) ............ (d) ............ keep the soil strong. (e) ............ save us from flood and many other natural calamities.
 Ans. (a) Trees; (b) source; (c) fertile; (d) and; (e) They.

19. Fill in the gaps with appropriate words.

 Discipline means doing any work according (a) ............ the general rules of conduct. All (b) ............ from their own position should maintain (c) ............. To learn something well, the students (d) ............ be disciplined. The players should maintain (e) ............ too.
 Ans. (a) to; (b) people; (c) discipline; (d) must/should; (e) discipline.

Cloze Test without Clues

20. Fill in the gaps with appropriate words.

 Sports are not only a matter of entertainment but also an important aspect of the development of (a) ............ relationship when those are held internationally. The venue of such sports is a meeting place of people from 
(b) ............ countries. They develop mutual understanding and can come (c) ............ to each other. They can (d) ............ their views and opinions and listen to others. Thus they create a (e) ............ of brotherhood among them.
 Ans. (a) mutual; (b) different; (c) close; (d) exchange; (e) feeling/sense.

21. Fill in the gaps with appropriate words.

 The most wonderful and the (a) ............ invention of modern science is computer. It is actually a technical 
(b) ............ of computing. It is capable of doing very (c) ............ works. It can solve the most complex mathematical problems. It can also perform many other things at once and without any (d) ............. It works very swiftly and
(e) .............
 Ans. (a) useful; (b) device; (c) complicated/complex; (d) mistake; (e) accurately.

22. Fill in the gaps with appropriate words.

 Honesty is a (a) ............ quality in a man's life. It helps a man to (b) ............ in life. An honest man us loved and 
(c) ............ by all. Nobody likes a (d) ............ man. A dishonest man (e) ............ in the long run.
 Ans. (a) good; (b) prosper; (c) respected; (d) dishonest; (e) suffers.

23. Fill in the gaps with appropriate words.

 Mobile phone is an important (a) ............ of communication and correspondence. People can communicate by using it with the shortest (b) ............ time. It saves our time and money. It has made our life easy, (c) ............ and comfortable. It has both positive and (d) ............ sides. Videos and audios are (e) ............ in the mobile phone.
 Ans. (a) device; (b) possible; (c) fast; (d) negative; (e) stored.

24. Fill in the gaps with appropriate words.

 Time is very valuable. Time whish is lost once, is (a) ............ forever. There is a proverb that ‘Time and tide 
(b) ............ for none’. It is time which does not have (c) ............ relative feeling. If it is not used properly, one (d) ............ suffer in the long run. On the other hand, (e) ............ can go a long way by being conscious of the value of time.
 Ans. (a) lost; (b) wait; (c) a; (d) will; (e) one.

Cloze Test without Clues

25. Fill in the gaps with appropriate words.

 Time is highly valuable. Time waits for (a) ............. Everyone of us should make proper use of time. The success of the man who makes (b) ............ use of time is certain. Those who (c) ............ time cannot succeed in life. All great men of (d) ............ world have made proper use of time. We should follow their (e) ............ if we really want to succeed in life.
 Ans. (a) none; (b) proper; (c) waste; (d) the; (e) path.

26. Fill in the gaps with appropriate words.

 Truthfulness is a noble virtue. It is (a) ............ to be the greatest of all virtues. It (b) ............ the habit of speaking the truth. It may not make one (c) ............ but gives peace in mind. Moreover truthfulness crowns a man with 
d) ............. So everybody believes him and shows him (e) ............ respect.
 Ans. (a) considered; (b) is/means; (c) wealthy; (d) respect/honour/dignity; (e) due.

27. Fill in the gaps with appropriate words.

 Independent Bangladesh is our (a) ............. It is the duty of (b) ............ of us to build up our country. The student's role is (c) ............. They have to bear in (d) ............ that they are responsible citizens of this country. Their (e) ............ is to keep away the country from corruption and work for the country.
 Ans. (a) homeland/motherland/country; (b) all; (c) important/greater; (d) mind; (e) duty.

28. Fill in the gaps with appropriate words.

 Bees (a) ............ a systematic life. There are three kinds of bees-queen, drone (male) and workers (female bees). The different kinds of bees have different (b) ............ to do. The queen lays eggs and leads the swarming bees. The male bees fertilize the eggs (c) ............ by the queen. The female bees are hard workers and they do various functions. They (d) ............ the hive and honey-combs. They (e) ............ nectar from flowers. They store honey in the honey-combs.
 Ans. (a) lead/live; (b) works/duties; (c) laid; (d) make; (e) collect.

29. Fill in the gaps with appropriate words.

 The name of our country is Bangladesh. The people of our country are (a) ............ loving. We (b) ............ in peaceful co-existence. We want to live (c) ............ and wish all well. 'Love for all and (d) ............ for none is our philosophy of life. We (e) ............ the people of the whole world as our relatives.
 Ans. (a) peace; (b) live; (c) well; (d) malice; (e) treat.

Cloze Test without Clues

30. Fill in the gaps with appropriate words.

 Dhaka (a) ............ on the Buriganga. It is an old (b) ............. The city is (c) ............. People of different (d) ............ live in the city. Their occupation is not the (e) .............
 Ans. (a) stands; (b) city; (c) big; (d) classes; (e) same.

31. Fill in the gaps with appropriate words.

 A stitch in time saves nine. This is a very well-known (a) ............. (b) ............ people don't care about anything. 
(c) ............ put off a job for tomorrow (d) ............ they are not sure whether tomorrow (e) ............ come.
 Ans. (a) proverb; (b) Some/Many; (c) They; (d) but; (e) will.

32. Fill in the gaps with appropriate words.

If we cut trees at random, one day our country will (a) ............ into a desert. All living animals and birds will not find any (b) ............ or shelter to live in. They will be (c) ............. There will be no rain and as a result our agriculture will face a great (d) ............. The temperature will rise and it will cause the greenhouse (e) ............. The country will be unsuitable for living.
 Ans. (a) turn; (b) place; (c) destroyed/extinct; (d) crisis/problem; (e) effect. 

Cloze Test without Clues , Cloze Test without Clues , Cloze Test without Clues Cloze Test without Clues Cloze Test without Clues 

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.